GreekEnglish (United Kingdom)
Home / Καστριώτισσα Φωκίδας
A+ R A-

Καστριώτισσα Φωκίδας

Η εκκλησία του χωριού (Κοίμηση της Θεοτόκου)

Με ορμητήριο "Το αρχοντικό της Ευανθίας" ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα αξιοθέατα του χωριού:

Την αρχαιότερη εκκλησία της περιοχής αφιερωμένη στην "Κοίμηση της Θεοτόκου", χτισμένη προ δύο αιώνων περίπου με περίφημες αγιογραφίες που αποτελεί κόσμημα και τόπο προσκυνήματος πολλών πιστών.

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, αγναντεύοντας έναν εντυπωσιακό ορίζοντα και τη σαγηνευτική ομορφιά της γύρω περιοχής.

Άποψη του Αρχαίου Κάστρου της Καστριώτισσας

Την περιοχή της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο εκκλησάκι, περιτριγυρισμένο και σκεπασμένο από αιωνόβιες βελανιδιές.

Το σπήλαιο Βελχάκι με τις καταπληκτικές εσωτερικές λιμνούλες. Τα πολλά γραφικά μονοπάτια που δίνουν τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες για περιπάτους στο παρακείμενο ποτάμι και στους πρόποδες της Οίτης.


Σπήλαιο Βελχάκι

Επίσης με ορμητήριο την Καστριώτισσα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα παραδοσιακά χωριά: Μαυρολιθάρι, Αθανάσιος Διάκος, Μουσουνίτσα, Πανουργιάς, Πυρά και Στρόμη.

Φωτογραφικό Υλικό από την Καστριώτισσα


Άποψη της ΚαστριώτισσαςΗ φύση της περιοχήςΕίσοδος της ΚαστριώτισσαςΆποψη της ΚαστριώτισσαςΗ πλακόστρωτη πλατεία της ΚαστριώτισσαςΤο παραδοσιακό Σχολείο που λειτουργεί ως ξενώναςΆποψη της ΚαστριώτισσαςΗ ΚαστριώτισσαΗ ΚαστριώτισσαΗ εκκλησία του χωριού (Κοίμηση της Θεοτόκου)Το παραδοσιακό Σχολείο Το παραδοσιακό Σχολείο Η ΚαστριώτισσαΕσωτερικό της εκκλησίας της ΚαστριώτισσαςΆποψη της ΚαστριώτισσαςΆποψη της Καστριώτισσας

 

Η Ιστορία της Περιοχής

 

Η Καστριώτισσα είναι το αρχαιότερο χωριό του Δήμου Καλλιέων. Σήμερα υπάρχουν ακόμη ίχνη αρχαίου κάστρου που χτίστηκε το 500 π.Χ περίπου και υπήρξε προπύργιο των Δωριέων. Κατά το διάστημα της κλασικής περιόδου (6ος - 4ος π.Χ αιώνας) η τεχνική για τα κάστρα και τα φρούρια υπήρξε η τελειότερη. Οι πέτρες είναι καλοπελεκημένες και έχουν κάθετες (γλυφές) εγχαράξεις.

Κυριεύτηκε το 325 π.χ. από τους Πέρσες μετά τη μάχη των Θερμοπυλών. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν γύρω στο 1800 και έφεραν στο φως τα σημερινά υπολείμματα του κάστρου. Το 1897 ο Άγγλος Woodhouse εξέδωσε στην Οξφόρδη το βιβλίο του <<EASTERN AITOLIA>> (Ανατολική Αιτωλία) και στην σελίδα 371 γράφει: "Στην βόρεια άκρη της κοιλάδας του Μέγα, βρίσκεται η Καστριώτισσα. Τα τείχη του κάστρου της, χτισμένα σε σωστό ακανόνιστο ελληνικό ρυθμό και προφυλαγμένα από τους τετράγωνους πύργους, μπορούν ακόμα να φαίνονται καθαρά και από τα τρία μέρη του λόφου".

 

Υπολείμματα του τείχους υπάρχουν σήμερα στο νότιο μέρος του χωριού και μεγάλος αριθμός ογκολίθων είναι διασπαρμένος στην πλαγιά. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε προς τα δυτικά η πύλη του κάστρου, που δεν υπάρχει πια. Αυτό το επιβεβαιώνουν σήμερα και κάποιοι υπερήλικες κάτοικοι της Καστριώτισσας.

Ο ιστορικός συγγραφέας Δημήτριος Φαλλής, επικαλούμενος κάποιες μαρτυρίες, υποστηρίζει την άποψη ότι στη σημερινή Καστριώτισσα βρισκόταν στην αρχαιότητα η πόλη Καλλίπολις. Καστριώτισσα ονομάστηκε αργότερα λόγω του κάστρου. Η αρχαία αυτή πόλη θα ήταν πολυάνθρωπη, με χιλιάδες κατοίκους και σπουδαίο πολιτισμό, μια και περιβαλλόταν από ένα τέτοιο κάστρο.

Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών, βρίσκονται θαμμένες μέσα στην Καστριώτισσα κι άλλες αρχαιότητες. Στην πλατεία του χωριού, δίπλα στο σχολείο, υπάρχει σπήλαιο μέσα στη γη με 10-12 σκαλοπάτια αλλά και πιθάρια κι άλλα αξιόλογα αντικείμενα. Εκεί, κατά την παράδοση, βρισκόταν το ανάκτορο του βασιλιά Καλλία.

Στην Καστριώτισσα επίσης βρίσκεται και η ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη θέση της υπήρχε παλιό γυναικείο μοναστήρι χτισμένο το 1110 μ.Χ. περίπου. Κάποια προσθήκη έγινε το 1853. Εδώ την περίοδο της τουρκοκρατίας έβρισκαν καταφύγιο όσοι από την περιοχή μας καταδιώκονταν από τους κατακτητές. Ίσως ήταν Μετόχι της Μονής Αγάθωνος. Έχει παλιές τοιχογραφίες που έχουν επιζωγραφιστεί από νεότερες βυζαντινές.

Στη σημερινή της μορφή διεμορφώθη το 1890 και είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη και μικρό τρούλο στο κέντρο του μεσαίου κλίτους. Είναι η χαρακτηριστική βασιλική μεγάλων διαστάσεων που απαντούν στον ελλαδικό χώρο κατά τον 18ο – 19ο αιώνα. Χαμηλά γύρω-γύρω είναι χτισμένη με τεράστιους λίθους ορθογωνισμένους από δεύτερη χρήση, που ίσως προέρχονται από τα απομεινάρια του κάστρου.

Είναι βέβαιο όμως ότι υπάρχουν κι άλλες αρχαιότητες θαμμένες μέσα στα χώματα της περιοχής μας. Χρόνια τώρα όλοι μας ξέρουμε και το συζητάμε ότι σ' εκείνο το μέρος βρίσκονται κάποιες πέτρες, <<αρχαία>>, σ' άλλο μέρος μάρμαρα και σ' άλλο αρχαίοι τάφοι.

Συχνά εδώ και πολλά χρόνια η σκεπαρνιά και το αλέτρι του χωρικού φέρνουν στην επιφάνεια διάφορα <<περίεργα>> αντικείμενα, μικρά πήλινα αγγεία διαφόρων σχημάτων, <<λαϊνάκια>> στην τοπική διάλεκτο, που πολλά απ' αυτά είχαν μέσα αρχαία νομίσματα, σπασμένους αμφορείς, σκορπισμένα νομίσματα, κτερίσματα τάφων κλ.π

Οι περισσότεροι απ' αυτούς που τα έβρισκαν δεν γνώριζαν την αξία τους και δεν έδιναν σημασία. Τα άφηναν όπως ήταν και με τον καιρό καταπλακώνονταν από τα χώματα και εξαφανίζονταν πάλι. Άλλοι τα χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές τους ανάγκες και άλλοι τα πουλούσαν όσο-όσο σε εμπόρους.

Όλα αυτά, αν συνδυαστούν μάλιστα και με ορισμένες ιστορικές μαρτυρίες, δείχνουν ότι το υπέδαφος του δήμου μας είναι πλούσιο σε αρχαιολογικούς θησαυρούς.

 

Ο Ηρακλής μαχόμενος
Παράσταση από μελανόμορφα αγγεία του 6ου π.Χ. αι.

 

mapmin

Δείτε την Καστριώτισσα στο Google Map

Οδηγίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατεβάστε
Οδηγίες από Πάτρα.  Κατεβάστε

first
  
last
 
 
start
stop